ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΔΟΜΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2020/21

Αρχικη ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΔΟΜΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2020/21


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΔΟΜΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2020/21

Το πρωτάθλημα αποτελείται από 5 ομίλους, τον Α΄, τον Β΄, τον Γ΄, τον Δ΄ και τον Ε΄. Όλοι οι όμιλοι αποτελούνται από μία Α1 και μία Α2 κατηγορία:

  • Α΄ όμιλος: Α1: 11 ομάδες / Α2: 11 ομάδες
  • Β΄ όμιλος: Α1: 10 ομάδες / Α2: 11 ομάδες
  • Γ΄ όμιλος: Α1: 11 ομάδες / Α2: 11 ομάδες
  • Δ΄ όμιλος: Α1: 11 ομάδες / Α2: 11 ομάδες
  • Ε΄ όμιλος: Α1: 11 ομάδες / Α2: 11 ομάδες

 

Η κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος διεξάγεται σε δύο γύρους.

 

PLAYOFFS

Playoffs Top 32

Στη φάση των 32 των Playoffs προκρίνονται:

1) Οι 6 καλύτερες, βάσει βαθμολογίας, ομάδες από την Α1 κάθε ομίλου.

2) Οι δύο καλύτερες 7ες ομάδες από το σύνολο της Α1 κατηγορίας.

Οι δύο καλύτερες 7ες ομάδες θα προκύψουν με βάση το καλύτερο ποσοστό νικών ανά αγώνα (ο μηδενισμός μετράει ως αγώνας). Στην περίπτωση που δύο ή παραπάνω 7ες ομάδες έχουν το ίδιο ποσοστό νικών ανά αγώνα περνάμε στο επόμενο κριτήριο, που είναι ο καλύτερος μέσος όρος της διαφοράς πόντων που έχει μια ομάδα στο σύνολο της κανονικής διάρκειας του ομίλου της δια τους αγώνες που έχει παίξει (ο μηδενισμός μετράει ως αγώνας). Η ομάδα με το καλύτερο ποσοστό καταλαμβάνει υψηλότερη θέση στην κατάταξη. Επόμενα κριτήρια είναι ο μέσος όρος της καλύτερης επίθεσης που έχει μια ομάδα στο σύνολο της κανονικής διάρκειας του ομίλου της δια τους αγώνες που έχει παίξει (ο μηδενισμός μετράει ως αγώνας) και ακολουθεί ο μέσος όρος τη καλύτερης άμυνας. Ακολουθούν ως κριτήρια το ποινολόγιο και τέλος η κλήρωση.

Για τις διασταυρώσεις τόσο αυτής της φάσης των Playoffs, όσο και των υπολοίπων μέχρι το Final 4, θα δημιουργηθεί ειδικός πίνακας.

Νικητής του ζευγαριού είναι η ομάδα που θα έχει τη μεγαλύτερη διαφορά πόντων στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια.

Playoffs Top 16

Στη φάση των 16 των Playoffs προκρίνονται οι 16 νικήτριες ομάδες των ζευγαριών της φάσης των 32.

Νικητής του ζευγαριού είναι η ομάδα που θα έχει τη μεγαλύτερη διαφορά πόντων στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια.

Playoffs Top 8

Στη φάση των 8 των Playoffs προκρίνονται οι 8 νικήτριες ομάδες των ζευγαριών της φάσης των 16.

Νικητής του ζευγαριού είναι η ομάδα που θα έχει τη μεγαλύτερη διαφορά πόντων στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια.

FINAL 4

Στο Final 4 προκρίνονται οι 4 νικήτριες ομάδες της φάσης των 8. Διεξάγονται 2 ημιτελικοί και 2 τελικοί (μικρός και μεγάλος). Οι αγώνες του Final 4 είναι Knockout. Η ομάδα που θα επικρατήσει στον μεγάλο τελικό αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ

Φάση των 32 / 16 / 8 / Final 4

Στη φάση των 32 του Κυπέλλου συμμετέχουν:

1) Οι 16 ομάδες που θα αποκλειστούν από τη φάση των 32 των Playoffs.

2) Οι 3 πρώτες ομάδες από την Α2 κάθε ομίλου.

3) Η καλύτερη 4η ομάδα από το σύνολο της Α2 κατηγορίας.

Η καλύτερη 4η ομάδα θα προκύψει με βάση τους βαθμούς που έχει συγκεντώσει στο τέλος του δεύτερου γύρου κάθε Α2 ομίλου. Στην περίπτωση που δύο ή παραπάνω 4ες ομάδες έχουν τους ίδιους βαθμούς, περνάμε στο επόμενο κριτήριο, που είναι η καλύτερη διαφορά πόντων που έχει η ομάδα στο σύνολο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Επόμενα κριτήρια κατά σειρά είναι η επίθεση και στη συνέχεια η άμυνα μιας ομάδας στο σύνολο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Ακολουθούν ως κριτήρια το ποινολόγιο και τέλος η κλήρωση.

Η διασταύρωση είναι αντίστοιχη με τα Playoffs και ακολουθεί αντίστοιχα η φάση των 16, των 8 και το Final 4. ΟΛΟΙ οι αγώνες του Κυπέλλου είναι Knockout.

 

PLAYOUTS

Στον θεσμό των Playouts συμμετέχουν:

  • Για τον Α΄όμιλο: η 2η και η 3η ομάδα από την Α2, με την 9η και 10η ομάδα της Α1.
  • Για τον Β΄όμιλο: η 2η και η 3η ομάδα από την Α2, με την 8η και 9η ομάδα της Α1.
  • Για τον Γ΄όμιλο: η 2η και η 3η ομάδα από την Α2, με την 9η και 10η ομάδα της Α1.
  • Για τον Δ΄όμιλο: η 2η και η 3η ομάδα από την Α2, με την 9η και 10η ομάδα της Α1.
  • Για τον Ε΄όμιλο: η 2η και η 3η ομάδα από την Α2, με την 9η και 10η ομάδα της Α1.

 

Μεταξύ των ομάδων αυτών δημιουργείται ένα μίνι πρωτάθλημα 3 αγωνιστικών. Οι 2 πρώτες, βάσει βαθμολογίας, ομάδες κερδίζουν την άνοδο ή παραμονή στην Α1 ή Α2 κατηγορία του ομίλου τους και οι 2 τελευταίες υποβιβάζονται ή παραμένουν στην Α2 κατηγορία.

 

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΟΔΟΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Η Πρωταθλήτρια ομάδα της Α2 κατηγορίας κερδίζει απευθείας την άνοδο στην Α1 κατηγορία του ομίλου της. Η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία στην Α1 κατηγορία του κάθε ομίλου υποβιβάζεται απευθείας στην Α2 κατηγορία του ομίλου της.

 

ΧΡΗΣΗ ΒΙΝΤΕΟ

Το βίντεο ενός αγώνα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος (regular season), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο για την υποστήριξη μιας ένστασης που βασίζεται σε μια διαιτητική απόφαση. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα θεμελιώνεται στους αγώνες των Playoffs, των Playouts και του Κυπέλλου (post season) και μόνο για την παρακάτω περίπτωση:

Οι διαιτητές έχουν δικαίωμα να εξετάσουν το βίντεο του αγώνα (περίπτωση instant replay) ώστε να κρίνουν κατά πόσο ένα καλάθι που σημειώθηκε στα τελευταία 5 δευτερόλεπτα του 4ου δεκαλέπτου και κάθε παράτασης είναι εμπρόθεσμο ή όχι, είτε η φάση αφορά σε λήξη χρόνου επίθεσης είτε αφορά σε λήξη αγώνα.